65-åriga män kallas till undersökning

Fysiologiska laboratoriet på Visby lasarett erbjuder män på Gotland som fyller 65 år en ultraljudsundersökning av stora kroppspulsådern, även kallat screening av aorta. Det är en förebyggande satsning för att minska dödligheten i brustet pulsåderbråck.

– Sjukdomen är mellan fem och sex gånger vanligare hos män än hos kvinnor. Därför erbjuds män undersökning. Vi börjar kalla nu i april och under 2017 kommer de som är födda 1952 att få inbjudan till screeningen och under 2018 får de som är födda 1953 en inbjudan och så vidare, berättar Azin Narbani, medicinskt ansvarig för aortascreeningen och överläkare i kirurgi på Visby lasarett.

Han fortsätter:
– De första undersökningarna genomförs i maj. Erfarenheter från andra landsting och regioner visar att många väljer att undersöka sig,

Hur gör man om man vill bli undersökt?
– Alla män på Gotland som fyller 65 år får personliga inbjudningar direkt hem i brevlådan med datum och tid för undersökning. Det innehåller också mer information om undersökningen och sjukdomen. Naturligtvis finns möjlighet att boka om tiden till ett annat tillfälle om det skulle passa bättre. Undersökningen är helt frivillig. Om man inte är intresserad är det viktigt att man avbokar den tid som man har blivit erbjuden.

Hur går det till – och kostar det något?
– Undersökningen görs enkelt och smärtfritt med ultraljud – och tar några minuter. Hela besöket tar ungefär en kvart. Den som tackar ja till erbjudandet betalar en egenavgift på 200 kronor. Avgiften faktureras i efterhand och man behöver inte anmäla sig i lasarettets centralkassa.

Källa: Region Gotland