Premiär för yoghurt från Gotlands Gårdsmejeri

Stig Göransson och Lars Hagman från Gotlands Gårdsmejeri.

Onsdagen den 14 juni har Gotlands Gårdsmejeri butikspremiär för sin nya gårdsproducerade yoghurt. Mejeriet på Österlings Gård i Stånga utökar därmed sortimentet som tidigare bestod av mjölk och grädde.

– Den här milda yoghurten är framtagen på ohomogeniserad mjölk från våra egna kossor på gården, berättar Stig Göransson på Gotlands Gårdsmejeri.

För ett år sedan startade Gotlands första genuina gårdsmejeri med distribution till butiker. Det lilla mejeriet på Österlings gård i Stånga ligger vägg i vägg med ladugården. Nu, på sin ettårsdag den 14 juni, firar mejeriet med att lansera sin egen yoghurt.

– Världspremiären kommer ske på Ica Maxi i Visby på onsdagen, säger Stig Göransson. Sedan kommer yoghurten levereras till butiker över hela ön från och med torsdag.

Yoghurt från Gotlands Gårdsmejeri.

Stig Göransson berättar att yoghurten har testats av en smakpanel som hade idel lovord. Det ligger ett noggrant arbete bakom att hitta den perfekta smaken och konsistensen.

– Det handlar framförallt om att jobba med rätt yoghurtkultur. Till slut hittade vi en som passade den milda yoghurt vi ville göra.

Yoghurten blir Gotlands första lokalproducerade yoghurt som säljs i livsmedelsbutiker över hela ön. Den produceras givetvis på gårdens egen ohomogeniserade gårdsmjölk.

– Vi gör traditionell mjölk som processas så lite som möjligt, berättar Lars Hagman, mjölkbonde på Gotlands Gårdsmejeri. Vi pastöriserar den naturligtvis, men det är allt. Den är inte homogeniserad till skillnad från den massproducerade mjölk i butikerna idag.

Källa: Gotlands Gårdsmejeri