Den Oändliga Resan

50 personer från Luleå följde med på resan till vackra Gotland. Inför storpublik i Visby domkyrka den 6 juni så framfördes Lennart Johanssons körverk Den Oändliga Resan som handlar om utvandringen från Sverige till Amerika under 18-och 1900-talet.
   Konserterna möttes av stående ovationer och många berördes av innehållet i de 23 sångerna och musikstycken som utgör Den Oändliga Resan.

Möt mig vid grinden sjunger kören i sin första sång, där sonen lovar sin moder att snart komma tillbaka igen och modern svarar du har mitt hjärta fastän till okänt land snart skall åka.
   Åren går, han sitter på sin veranda långt hemifrån och blickar tillbaka på åren som gått. Han tänker på de sina hemma i Sverige, det land som han aldrig fick återse.

I den sista sången hör vi honom sjunga, I solnedgångens rike där afton står i brand, jag tänker på de mina långt bort i fjärran land. Det landet har mitt hjärta min längtan var så stor, att än en gång få möta min syster och min bror.

Väl hemma i Luleå drar de sista förberedelserna igång inför framförandet av Den Oändliga Resan i Luleå Domkyrka den 20 juni kl 19.00.

Den Oändliga Resan framfördes 2014 i Minnesota 6 gånger, ett utbyte mellan körer från Luleå och körer från svenskbygderna i Minnesota USA, en fantastisk upplevelse att få höra detta framföras av svenskamerikaner på svenska. Den 19 juni får Luleå besök av dessa körer från Minnesota.

Körerna från USA har sin hemvist vid Svenskamerikanska institutet i Minneapolis. Tillsammans med de körer från Luleå, Älvsbyn samt körsångare från Minnesota så räknar jag med att vi blir ca 200 personer i kören, samt instrumentalensemble, sopransolist samt recitatör.
Min förhoppning är att detta körverk skall ge lyssnare en inblick i utvandringen från Sverige till Amerika och om de drömmar som kanske slog in men också om de umbäranden som blev en del av deras vardag i det förlovade landet Amerika.

Text och bild:
Lennart Johanson