Baltic Sea Philharmonic med Kristjan Järvi till Visby

Baltic Sea Philharmonic med Kristjan Järvi inleder turné i Visby den 19 augusti 2017.

Berlin/ Visby, 21 June 2017: En av Östersjöområdets mest spännande symfoniorkestrar och en världspianist i vardande kommer till Visby den 19 augusti. Det är Baltic Sea Philharmonic som inleder sin sensommarturné på ön, med en konsert som blir en upptakt till Gotland Art Week. Orkesterns grundare, dirigenten Kristjan Järvi, utlovar en spektakulär föreställning. I Visby ska Baltic Sea Philharmonic som första orkester hittills spela Igor Stravinskys Eldfågeln – utantill!

Idén att grunda orkestern vaknade på Gotland för tio år sedan. I juni 2007 ledde Kristjan Järvi orkesterprojektet Baltic Youth Orchestra i Visby. Ur det projektet föddes Baltic Sea Philharmonic som samlar unga professionella musiker från tio länder i Östersjöområdet i orkestern som är ett freds-, miljö- och framtidsprojekt. I maj i år gjorde orkestern en uppmärksammad turné i Danmark och Tyskland med den hyllade föreställningen ”Waterworks”. Nu ska de repetera i Visby en vecka i augusti och avsluta med en konsert på Wisby Strand.

I konserten spelar det femtonåriga stjärnskottet, den ryske pianisten Alexander Malofeev, Sergej Rachmaninovs vackra andra pianokonsert. Arvo Pärts hymnliknande Swan Song inleder konserten och slutligen spelar de Stravinskys Eldfågeln, som utan noter blir ett eldprov för musikerna och deras samarbetsförmågor, ett utvecklande äventyr.

Dagen efter Visbybesöket spelar orkestern vid Rheingaufestivalen i Tyskland och avslutar sedan turnén den 23 augusti vid Merano Musikfestival i Italien.

Källa: Baltic Sea Music Education Foundation e.V.