Krönika – Iskender IIijaz

Vandring genom gatorna i Visby, min favoritplats på grund av att de smala gatorna med låga hus, fulla med blommor påminner de mig om min barndom. Jag tittar på arkitektur som står som vittne om gamla tider, fyllda av alla olika upplevelser. Plötsligt, en flod av människor framför mig, som en våldsam flod, rusar de någonstans. Vart? Jag vet inte!

Jag står absorberad av all skönhet i den gamla staden, när jag i denna flod ser människor i min bekantskapskrets med min landsman, som bott lång tid på Gotland. Jag misslyckades med att hälsa och skyndade mig med min fråga: Vart ska alla dessa människor?
Han sa med ett leende på läpparna Vet du inte att Almedalsveckan har börjat? Jag säger nej, vad är det? Detta är dock veckan när hela det politiska Sverige flyttar till Gotland. På en välkänd plats i parken Almedalen presenterar alla politiska partier sina program för att övertyga människor om sina tankar och idéer.

Men han berättade också detta för mig: Almedalsveckan startades för länge sedan. Det var 1968 som Olof Palme blev tillfrågad av socialdemokrater på Gotland, om han kunde hålla ett sommartal. Detta gjorde han från ett lastbilsflak nära Almedalen. Där började han en tradition, som så småningom ledde till, att alla riksdagspartier kom med och skapade den Almedalsvecka, som vi har idag.
Aha, mycket intressant, sa jag. Efter några sekunder uppmanade mig min bekant att titta på den politiska scenen. Vi går genom gamla stan, bedövande dofter av rosor omger oss, vi rör oss leende från gränd till gränd, mellan färgglada hus.
Vi anländer till Almedalen som var fullt av nyfikna människor som mycket noga lyssnade till en av de många presentationerna. Jag såg deras ansikten, som var mycket glada och fulla av nyfikenhet. Det fanns ingen brist på gäster från andra länder, som fotograferade scenerna och svarade på allt du ville veta. Många tv bolag inriktade sig på stora scenen, många radioarbetare samt tidningsjournalister arbetade med att intervjua politiker, eftersom det var viktigt att så snabbt som möjligt lämna in en intervju för nyhetsprogrammen.

Sent på eftermiddagen gick jag tillbaka hem uppfylld av intryck från Almedalsveckan. Det var trevligt att se så många människor på ett ställe som är intresserade av politik, skapad i Sverige. Trots att jag inte förstod de tal politikerna höll, eftersom de alltid talar det svenska språket, gav mig vänliga människor, som övervakade händelserna i Almedalsveckan, svar på mina frågor.

Iskender IIijaz