The only one Bergmancenter

Gotlands mediala hjältar, Magasin Horisont-gänget, har gjort en genomgång av de senaste årens turbulens på Bergmancenter.
  Fram träder en polariserad bild där styrelsen och ledningen har en syn och fåröborna och personer som jobbar eller har jobbat i verksamheten en helt annan.
    I mitten står en av Fårös starka kvinnor, Kerstin Kalström och håller ihop alltihop. Efter att ha tillbringat ett dygn på Bergmancenter tillsammans med ett gäng ungdomar och några engagerade ledare tänker jag bara en sak. Nämligen, glöm inte varför Bergmancenter finns.

Det finns därför att kombinationen Fårö och Ingmar Bergman är helt unik. ”Ett Bergmancenter kan man starta var som helst i världen, men det här Bergmancentret kan bara ligga på Fårö”, för att citera Elisabet Edlund som har varit djupt involverad i centret från första början.
    Och jag tänker att den som inte ser det kulturella ansvaret och den kommersiella potentialen i att lyfta fram och förvalta Bergmans förhållande till lokalbefolkningen har missat något väsentligt.

Elisabet Edlund är också den som drog i gång det Arvsfondsprojekt som var anledningen till att vi samlats på Bergmancenter, under ett magiskt Fårödygn. I projektet ingår Filmlab Fanny, en filmfestival/filmverkstad av och med unga.
    Vid detta tillfälle samlades 12 ungdomar med rötter i alla möjliga länder – däribland Sverige – och visade upp sina egna och andra ungdomars filmproduktioner.

15 filmer visades. Komedier, draman, musikvideos, animationer. Några av filmerna berörde unga människors flykt från krigsdrabbade länder. ”De här borde visas för alla politiker”, sa en kvinna i publiken och visst har hon rätt.

Det är något annat att få en berättelse gestaltad genom film eller någon annan konstform, än att läsa statistik, tidningsartiklar eller torra landrapporter från UD. Om man verkligen vågar möta en ung människas levnadsöde, på riktigt vågar se och känna det, så kan man aldrig – som till exempel moderaten

Ann Heberlein i teve häromveckan – stå och säga att ”vi kan inte låta unga flyktingar få stanna för att de sjunger bra”.
    En sådan cynism och ovilja att ta in den andres argument (mig veterligen har ingen seriöst hävdat att flyktingar ska få stanna av den anledningen) är omöjlig om man på riktigt försöker förstå vad det innebär att tvingas lämna sitt land och sin familj vid 14-15 års ålder.

Men tillbaka till Bergman och Fårö. Bergman är hela tiden närvarande på centret och kanske alldeles särskilt i Skaparverkstaden. En skapande människa lämnar inte sin barndom utan behåller barnet inom sig. Skaparverkstaden är eller borde vara Bergmancentrets hjärta.
    Därför är det oroande när en av centrets styrelsemedlemmar, som fått kritik för att aldrig ha besökt barn- och ungdomsverksamheten, svarar (enligt Horisont):

”Vi kan inte gå runt i Skaparverkstan och se hur de har det, man kan inte kräva av en styrelse att man ska vistas i verksamhet på det sättet. När jag satt i Dramatiska institutets styrelse var det ingen som förväntade sig att vi skulle vandra runt där mellan verksamheterna, förutom att man gick på föreställningarna naturligtvis”.

Det oroväckande är att personen inte förstått att Skaparverkstaden är föreställningarna…

Nåväl. Det finns fortfarande många goda viljor och starka krafter som vill fortsätta att göra något riktigt bra av Bergmancenter, denna plats som är lika mycket fåröbornas, som gotlänningarnas, som turisternas som resten av världens. Det kan nog bli bra till slut!

Ylva Liljeholm, ledamot i Kulturföreningen Roxys styrelse

PS. Och minsann – någon dag efter att denna krönika skrevs meddelar kulturministern att Bergmancenter får 2 miljoner nästa år och ett fortsatt statligt stöd efter det. Tjoho!!!

 

ROXYS KULTURTIPS

For us by us – ¡Metro!
21/9 kl. 18.00 på Fenix
En torsdag i månaden under hösten 2017 kommer bandet ¡Metro! att spela på Fenix Ungkulturhus. Varje gång bjuder de också in ett annat band – dubbla musikaliska upplevelser!

Club Acoustic
21/9 Joda Bar & kök kl 20.00
The Void, Dean Mollet, Zai Baba,Göran Ekstrand
Entrè: 100 kr Medlem: 80 kr Arrangör: Kf Roxy