En vanlig dag på kontoret på Tjauls?

Bertil Marcusson, "Berra" vid San Francisco Pass i Anderna, Sydamerika.

Det led mot kväll en höstdag i November. Berra och Ulrika fick en lugn stund framåt 10-hugget på kvällen, deras grabb Vike 4 år hade just slumrat in i ett hörn av sängen. Det var lite det vanliga för företagare, mail att besvara, en offert på ett företagsevent skulle iväg. Men så var det ju detta med att det var snö i Agua Negrapasset på 4780 meter, på gränsen mellan Chile och Argentina. Oframkomligt under minsta två dagar.

-Vad gör vi? Kör tillbaka söderut? Skall vi ta nästa pass norrut, San Franscisco passet? Det blir långt…

Men stopp nu. Befinner vi oss på Tjauls gård 16 km norr om Visby? Som Berra Marcusson och Ulrika Pettersson har som bas för sin hotell verksamhet, häst- och eventaktiviteter? 4000 meter överhavet? Gotland? Nej knappast.

De hade startat, 13 motorcyklar, från Santiago i Chile och åkt österut in i Argentina. Och avsikten var att sen åka en dagsetapp norrut i Argentina och svänga västerut in i Chile igen. Detta via världens högst belägna gränsövergång , Agua Negra, på 4780 meter. Men nu är passet stängt på grund av kraftigt snöfall, kommer att vara stängt i minst två dagar. Det är denna situationen nu Berra och Ulrika har att ta ställning till. Sent på kvällen, i det lilla Guesthauset på 2000 meters höjd, i byn Las Flores i Argentina. Vända och ta samma väg tillbaka? Eller finns det nån annan möjlighet…..?

Bertil Marcusson, Berra, är säkert känd av många men en snabbrepetition:

Bertil har kört motorcykel i nästan hela sitt 49-åriga liv. Ett lyckligt öde ville att han skulle köra Paris-Dakar rallyt 3 gånger när detta gick i Afrika. Kontakter med folk i Afrika och på hemmaplan ledde till att Berra började arrangera motorcykelresor i Marocko. Basen var Gotland, grusvägsturer, MC-utbildning på ön och kunderna kom tillbaka, ville resa till flera ställen. Det blev Island, Ryssland, Rumänien. En gång. Flera gånger. Och så träffades Berra och Ulrika och de flyttade in på Tjauls gård. Därmed var de inne i hotellbranschen, det blev stora och små privat- och företagsevent, möjligheterna på Tjauls gård är nästan obegränsade.

Men för motorcykelturerna gnagde tanken på något nytt. Och till slut mejslades den fram, ”Chile tour 2017”. Ett äventyr som skulle uppfylla Berras och Ulrikas tema, ”Äventyr på riktigt”. Ett utskick till mestadels gamla kunder om en resa i i Chile, med känning på bergsmassivet Anderna, i Argentina, snudda vid någon sträckas på Dakarrallyt som nu går i Sydamerika, gav ett positivt resultat. Trots Berras lite försynta kommentar :

-Jag har inte varit där och rekat, men jag har ett starkt team bestående av frun, sonen på 4 år och hans dagisfröken Paulo Celis som är född och uppväxt i Chile samt min trogna vapendragare, mentor och outtömliga kunskapskälla Ulf Mossberg, vad kan gå fel? Troligen allt, men vi har dock en del vana av problemlösning och tror på succé!

Orekade resor säljer tydligen bättre och efter utskicket var resan fullbokad på direkten!

Äventyr på riktigt.

Så en resa blev det. 13 motorcyklar kunde uthyraren skaka fram. Och en följebil för baggage osv. Förutom Ulrika och Vike så åkte där Paulo från Visby, han har bakgrund från Chile med språk , kontakter och kunskap om lokala förhållanden. Nödvändigt för en resa som denna.

Start från Santiago österut över Anderna. Sedan norrut i Argentina längs Anderna. Tillbaka in i Chile och sedan söderut längs Stilla Havskusten till Santiago.

Beslutet den där kvällen, då ursprungliga vägen var spärrad av snö, blev alltså ”attack hellre än reträtt. Vi kör längre norrut till nästa pass, San Franscisco”.

Detta innebar att det blev ett par dagar med långa dagsetapper, upp tidigt, sent i säng. Blandat grusvägar och asfalt. Man fick känna på nästan nollgradigt på höjderna över 4000 meter, inverkan på andningen på hög höjd, värmen när man kommer ner i Chile i kanten på Atacamaöknen. Milsvida vyer med toppar på över 6000 meters höjd. Punkteringar mot någon fossil i berget. Spikraka asfaltsvägar. Besvärliga grusvägar med lös sand och djupa hål. Möte med ljumma Stilla Havsvindar. Sälkolonier. Sjölejon, Fiskauktion i Evert Taubes fotspår, i Valparaiso.

Resan genomförd. Alla nöjda. Någon med nåttutvärtes skavsår. De flesta med nya erfarenheter och kunskaper om att resa motorcykel. Med upplevelser för livet.

Berra och Ulrika kunde återgå till det normala livet på Tjauls.

-Ja just det. -Hur många var det nu dom skulle vara på företags eventet i mars nu då?

 

Text: Ulf Mossberg. Foto: Thomas Sandelius.