Måste folk vara så arga och har de som inte tycker som jag horn eller inte?

Folk är så arga på varandra. Samtidigt ”vet” de precis allt om dem de är arga på.
Hur de är, vad de känner, varför de gör som de gör. Visst är det tröttsamt! Allra argast är folk på andra folk som de aldrig har träffat. Dominika Peczynski har till exempel aldrig träffat en homosexuell som är som alla andra (Aftonbladet 3/2).  Dominika är inte arg på homosexuella men eftersom hon ”vet” hur de är och inte drar sig för att raljera om det så göder hon homofobin i samhället och de som redan är arga på homosexuella blir ännu argare. Jag tycker trots det lite synd om Dominika som helt klart behöver utbildas i frågan och funderar på att bjuda henne till Gotland och introducera henne för några helt vanliga bögar. Fast de är förstås så ”vanliga” att det inte syns på dem utanpå så Dominika kanske inte kommer att tro mig.

Tänker att förr i tiden blev en förbaskad på såna som fanns i ens närhet. Typ brukspatron, strejkbrytaren eller prästen. Nuförtiden är vi så bra på att dela upp varandra i olika kategorier som aldrig behöver mötas att vi kan odla föreställningarna om den andre utan att någonsin behöva bli motbevisade av verkligheten.

Tänk vilka spännande och intressanta individer som kan dölja sig bakom uttryck som ”bonnläpp”, ”nollåtta”, ”batikhäxa”, ”moderatsnobb”, ”rikemanspojk”, ”feministflata”, ”trädkramare” eller ”snorunge”. För att ta några exempel. En kan ju vara generös och rikmanspojk på samma gång, bli kallad nollåtta fast en betalar skatt på Gotland eller rösta på moderaterna fast en klär sig i batikklänning. Allt är möjligt. Människor är mer komplexa än somliga tror.

När jag för några veckor sen mötte mitt livs första klimatförnekare live blev det en chock. Dels för att jag aldrig träffat någon förut vad jag vet, vilket säger en del om min lilla livsbubbla. Dels för att han på samma gång var en väldigt trevlig, generös och rolig liten gubbe som berättade om sin livslånga passion för surfing och serverade mig utsökta cappuccinos från sin nya espressoapparat. Sen började han plötsligt orera om de 3000 framstående forskarna som kommit fram till att människan inte påverkar klimatet ett enda dugg med samma passionerade ton som när han pratade surfing och jag kände mig lurad och satte cappuccinon i halsen. Fast lurad var jag ju inte. Han var helt enkelt en snäll, surfingsfrälst klimatförnekare.

Den andre behöver inte var ond och bära horn.
Vi som tycker olika behöver inse det och träffas och prata igenom våra olika ståndpunkter. Vi behöver dricka cappuccino tillsammans och lyssna på varandra. Vi behöver helt enkelt mötesplatser där oliktänkande kan hänga med varandra.

I nästa vecka ska jag besöka en alldeles ny mötesplats, Folk & Kultur i Eskilstuna. Dit beger sig kulturfolk från hela Sverige för fyra dagars mässa och konferens.  Det ska bli spännande att se vad det kan ge för input att hänga där. Om konferensen attraherar likatänkare eller oliktänkare vet jag inte riktigt men jag hoppas på en bra blandning av båda sorter.

Låt oss ta spjärn i varandras olikheter för att komma framåt. Låt oss mötas där våra åsikter går i sär. Det kommer kulturen att tjäna på! Och avhåller oss från att somna av tristess.

Ylva Liljeholm, ledamot i Roxys styrelse

Roxys kulturtips
Ljus i mörkret
Landsbygsturné med AFT – Annika Fehling, Christer Jonasson & Robert Wahlström & Toril Snyen. Kosmiskt sväng i världsrymden utlovas!
9/2 Vårdklockan, Visby

10/2 Endre bygdegård
11/2 Tofta bygdegård
16/2 Hesselby Café, Dalhem

Pris: 120 kr
Roxymedlem: 100 kr

Säsongpremiär för Jazzklubben
15/1 Kl 20.00 på Munkkällaren
Mer info på www.kfroxy.se