En plattform för all kultur

Kulturens ö, rosornas ö, medeltida ön, en ö i havet. Gotland. Kärt barn har många namn och många historier runt sig. Säkert lika många historier som det finns människor som håller på med kultur av olika slag. Men hur många är vi egentligen och känner vi verkligen varandra?

Jag skulle så gärna vilja träffa er alla, men hur gör jag för att mötas när jag är ny på ön? Jag skulle vilja ta del av alla era kunskaper och kompetenser så att vi syns och hörs tillsammans, men ekot av en gemensam plattform och marknadsföring lyser med sin frånvaro.

Tänk vad underbart att sitta på båten vaggandes över vågorna denna vackra ö, och blicka upp mot skärmarna som visar vår kulturella mångfald. Skärmarna fyllda med aktiviteter som jag vill ta del av, så mycket event så att jag knappt kan välja vad jag ska gå på. När jag väl gått av så får jag direkt information om alla kulturaktörer som finns på ön och hur jag får tag i dem. Där finns det information om kursutbud, föreställningar, utställningar, musik, dans YOU NAME IT!!!! Båten anländer och jag stiger av. När jag blickar upp i välkomsthallen chockas jag av en enorm blaffa som skriker åt mig: HÄR ÄR PLATTFORMEN DÄR DU KAN BOKA BILJETT, OCH VETA MER OM ALLA EVENT!

Snabbare än min skugga drar jag upp mobilen ur fickan och navigeras till en ursnygg webbsida, där jag lika snabbt bokar in mig på en krokikurs på Merkuriusgatan, köper en biljett till Unga Romas senaste föreställning och får veta att om två dagar är det en underground videoinstallation vid vid Fårö fyr. WHAT AN ISLAND!!!

Jag skuttar mot muren och där står en prisbelönt gammal guide som tar mig på en historisk resa över gator och torg. Jag strövar snart runt hela ön och får se allt från hemliga forntida trädgårdar till att dansa hela natten i en skog med fantastiska DJ:s. Allt detta har jag fått veta genom denna plattform.

Jag snackar med några konstnärer jag lärt känna, och de berättar mer än du kan ana. Från insidan är det en träffpunkt för kompetensutveckling och samordning. De går med ledordet att om det går bra för andra konstnärer, så går det bra för dem. Vi hjälper och gynnar varandra.

Det här är den magiska ön, välkommen hit!

Linnéa Grimstedt
Regissör och Teaterpedagog
Ordförande Gotlands Kulturrum

 

Roxys kulturtips

For us by us
23 februari kl. 18.00 på Fenix Ungkulturhus
Nytt år, ny säsong och massor nya spännande artister i FUBU Del 2! Till den första konserten blir det dans till svängig britpop tillsammans med Tribe Friday!!!

Southbeat Bros
23 februari 20.00-22.00 på Fiket, Burgsvik
En gammal tradition med nytt namn. ”Southbeat Bros” med Jens och Rune Fröling, Torgny Olsson och Kjell Gardarve.

Christina Gustafsson & GotlandsMusikens Jazzgrupp
1 mars kl. 20.00 på Jazzklubben, Munkkällaren
Pris: 200 krRoxymedlem: 150 krStudentmedlem: 100 kr