Gott nytt år!

Nej, det här är inte en gammal krönika. Det är nu slutet av februari och snart – i mars – börjar det nya året egentligen. Nu är tid att börja på nya saker och starta om!

Nystart
Våren är naturens nystart. Under snön börjar växterna gro, saven stiger och så småningom vaknar naturen till liv igen. Fåglarna sjunger hoppfullt om livets återkomst, sprudlar av glädje över ännu en sommar med ljus och värme. Katter löper, lammen lammar och ägg ruvas i väntan på att fågelungar ska picka sig ut.

Självklart är våren årets början! Sommaren är dess mognad, hösten är dess skördetid och vintern är vilan. Givetvis gäller det även människorna.

Månadernas namn
Det var så här det var förut. Se till exempel på våra månaders namn! Vår kalender har vi lånat från romarna. Mars, krigsguden, fick inleda året. Efter honom kom april, maj, juni, juli och augusti – alla tillägnade gudar och kejsare. Sedan kommer september, den SJUNDE månaden (efter septem, sju), oktober (efter octo, åtta), november (novem, nio) och december (decem, tio). Elfte månaden är januari och tolfte och sista är februari, det vill den vi befinner oss i nu.

Oordning
Att ha året indelat i samklang med naturen är klokt. Vår nuvarande ordning är ett oskick – en oordning. Att vi har fått för oss att fira nyår i januari, skapar nämligen vissa problem. Det där med att starta upp nya vanor, nya terminer och nya kurser i januari? Det är inte bra. Våra kroppar är inställda på stillhet och sparlåga. Vi är inne i årets vila, återgång, död. Det är tid för återblick, eftertänksamhet och kraftsamling – inte för att starta nytt och nya projekt. Tycker du att det är svårt att hålla nyårslöftet? Inte så konstigt…

Kraftlösa
Så här års är vi kraftlösa. Det är många som blir sjuka, som inte riktigt orkar med, vilket är fullständigt logiskt: Dessa månader är vi i allra sämst skick. Maten vi odlade i somras och skördade i höstas har legat i källare och lagerlokaler i månader. För varje vecka som går efter skörd så sjunker näringsinnehållet. Visst importerar vi grönsaker och frukter, men de är ofta odlade inomhus och dessutom skördade lite för tidigt för att klara transporten – och de är fraktade. Inte så näringsrika, med andra ord. Det är också mörkt och kallt, vilket tär. Vi är ute mindre och får mindre vardagsmotion. Och så tror vi att vi ska starta upp nya budgetår och köra igång träningsprogram? Det är galet. Inte konstigt att så många kraschar i februariinfluensa.

Sedan första januari har vi egentligen varit i årets absolut mesta lågprestationsperiod. Har du inte fått så mycket gjort som du hade önskat? Det gör inget – det var inte meningen. Nu ska vi ha legat i ide, dragit slutsatser av våra lärdomar från detta året och kanske lagt grunden för det nya årets planer.

Glatt nytt år och vår!
Det vore fint om vi kunde återgå till den gamla ordningen. Jag har redan gjort det. Med en dåres envishet framhärdar jag i att tänka på siste februari som nyårsafton. Häng på, fira nyårsafton 28 februari! Skottår får man fira två dagar i sträck. Och nyårsdagen är 1:e mars. Hurra! Då firar vi att våren är i antågande! Det är verkligen värt en fest.

Glatt nytt år och god vår önskar jag dig!