Vi är starka!

Den här dagen har varit en emotionell berg- och dalbana. Jag har känt hopplöshet över Polisen och att Förvaltningsrätten idag avslog RFSL:s överklagan mot NMR:s tillstånd att med bokbord och ljudutrustning stå utanför vår dörr till lokalen där vi har våra seminarier och sprida sin propaganda. Detta med kommentaren:

”Förvaltningsrätten anser inte att det är visat att RFSL har ett större intresse än vad allmänheten i övrigt har av att ordning och säkerhet upprättas under Almedalsveckan”.

Det gör mig ledsen och rasande att Förvaltningsrätten och Polisen inte kan se vårt behov av trygghet efter en lång historia av trakasserier, hot och våld från NMR mot oss och våra medlemmar, i synnerhet i samband med sammankomster och aktiviteter. Något som dessutom har eskalerat under de senaste åren med attacker mot bland annat Prideparader.

Många har dock hört av sig, och idag har Visby och Almedalen visat sin vackraste sida tycker jag. Organisationer har hört av sig och velat husera RFSL Ungdom i sina tält nere i parken, Domkyrkan har velat öppna sina lokaler för oss och har idag tillsammans med Region Gotland hissat regnbågsflaggan över Visby i såväl Domkyrkotornet som längs ringmuren i ett stödmeddelande. Jag har sett bilder på fönster i grannhusen till Lila Shala där de boende/företagen har låtit täcka insidan av fönstren i regnbågsfärger och människor har samlats på Södertorg tillsammans för att vakta både vår lokal och kiosken Gottgluggen på torget där flera ensamkommande arbetar.

Där började jag gråta.

Ni som har hört av er till RFSL och frågat vad ni kan göra för att stötta, det är just detta. Vi behöver hjälp att stå emot dessa mörka krafter som försöker begränsa och kväva oss, för vår mänskliga rättighet att leva och älska vilka vi vill. Delta gärna varje år i Mångfaldsparaden, och peppa era nära och kära att göra samma sak, för tillsammans är vi starkare. Vill ni hjälpa, hör av er, även efter Almedalen är slut. Om ni vill hjälpa men inte är på plats, bli gärna medlemmar i RFSL/RFSL Gotland och hjälp oss att bli starkare.

Under onsdagen så skapades en mänsklig mångfaldsmur av frivilliga privatpersoner och organisationer utanför lokalen, och det var fantastiskt att se så många komma och stötta på plats.

Tillsammans stod vi i ca 15 minuter utanför seminarierna för att säkerställa att deltagare och besökare känner stöd och kunde gå in och ut tryggt.

Vi är starka och vi fortsätter vara starka!

Hatet kan endast krossas med kärlek och medmänsklighet.

Alex Lithander
RFSL Gotland

Roxys kulturtips

PLAY kulturfestival – för unga av unga
För barn och unga 7-13 år
11-12 juli i Kustateljén Fårösund
Hoppborg, animation, dans, grafitti med mycket mer
Konsert med Vincent
Fri entré
Läs mer på Facebook PLAY-Kulturfestival