Icke kommersiell kultur tänjer gränser och inspirerar

När jag bestämde mig för att söka jobb på Roxys kansli så blev jag liksom nyförälskad. Jag glömde helt att äta, satt och skrev på mitt personliga brev som om varje ord behövde förföra läsaren, helt fnittrigt ringde jag och bad om råd och började smida planer på vad som skulle kunna göras om, om… ja, om det skulle gå vägen!

Roxy har alltid varit en häftig förening i mina ögon, men jag har inte varit medlem förrän nu. Jag växte upp med att gå på Roxyevenemang, det var barnteater och alla möjliga musikevenemang men när jag själv började syssla med musik och arrangera mina egna spelningar så såg jag inte poängen med att vara med i en förening som Roxy. Det går ju hur lätt som helst att få en spelning på en restaurang så länge som man passar in i krögarens vision. Det dealas fram och tillbaka och det blir liksom en del av jobbet att göra sig så åtråvärd för matgäster som det bara går. Jag förstod inte problemet med det. Att det är begränsande att skapa kultur som ska passa i en restaurangmiljö.

Jag glömde helt att musik också är till för att inspirera, att det är viktigt att tänja gränserna för att kunna utveckla kulturen. Det går inte alltid att göra i näringslivet, då krögare ofta vill ha säkra kort, trubadurer som spelar klassiska låtar folk känner igen och kan sjunga med i. Inget fel i det, men det behövs föreningar som Roxy. För att alla musiker och musikgenrer ska få en chans att bli hörda.

Som Ylva Liljeholm skrev i förra veckans kulturkrönika så vill Sverigedemokraterna styra kulturen eftersom de inser vilken sprängkraft den har, men vi måste låta kulturen vara fri. Den utvecklas genom att välkomna nya aktörer, aktörer från alla världens hörn. Nu känns det kanske som vi går tre steg bakåt med söndagens valresultat men vi får inte fastna i vad en viss del av befolkningen tycker. Vi övervinner rädslan genom att sprida kultur, öppna varandras ögon och på så sätt få alla att förstå att mänskliga rättigheter uppnås bara när alla är välkomna och har lika mycket rätt att ta plats.

Jag hoppas kunna hjälpa många att arrangera olika kulturevenemang, inte bara musik för jag vill själv lära mig mer om utställningar, tankeväckande installationer ja och självklart om teater och dans! Hör av dig om du har idéer! Jag kan hjälpa till att planera, marknadsföra, hitta pengar och sammanföra kontakter. Det är helt sjukt att det är sant, men det är faktiskt mitt jobb, och jag är helt kär i det!

Vera Kebbe
Verksamhetsutvecklare, Kulturföreningen Roxy

Roxys Kulturtips

Öppen Scen
Roxy är med och öppnar scenen på Fenix Ungkulturhus.
För dig mellan 16 och 25 år, alla konstformer välkomna!
Tis 18 september kl. 18:00 – 21:00 Norra Hansegatan 6B