Den där korven…

En bra övning för blivande manusförfattare, ja författare överhuvudtaget är att tjuvlyssna på folk. Det kan med fördel göras under resa. På flygplatser och i vänthallar faller de flesta hämningar och folk pratar vitt och ogenerat med varandra om de mest intressanta saker. Memorera, kopiera och vips har en trovärdig dialog trollats fram. Det är också kul att iaktta folk. Min hjärna är av den sort som lätt skenar iväg och skapar hela levnadsöden när ögat faller på en intressant person. Som till exempel på nynästerminalen i somras när jag var på väg hem till ön.

Det här är vad mina ögon såg: En man med långt grått hår och en nätt kvinna, båda runt 50 år. De satt nära varandra, sa inte mycket (och inget jag kunde höra) men när de väl pratade såg de varandra i ögonen och var mjuka i ansiktena. De såg ut att trivas tillsammans. Mannen hade ett svart instrumentfodral framför sig på golvet, och kvinnan en tygbag med svart botten och rosmönster. De var på många sätt ett perfekt par. 

Min hjärna uppfann därför genast sprickor i deras relation. Och en berättelse. Den löd såhär: Medelålders par på väg till Gotland för att hålla en konsert. Båda är yrkesmusiker. Han spelar gitarr och hon sjunger. De träffades för tio år sen, båda var då nyskilda och det sa bara klick. De har allt gemensamt. Musiken, kärleken till naturen, viljan att förändra världen. Båda förde två barn var med sig och trots att det inte alltid varit enkelt har de lyckats skapa en ny familjekonstellation som fungerar. Och de är fortfarande väldigt kära. Hon åldras så naturligt och har inte lagt på sig mer ett kilo eller två och hans gråa hår är fortfarande fluffigt och tjockt och hon älskar att dra sina fingrar genom det. De har vänner, de har en sommarstuga i skärgården och de funderar på att skaffa hund nu när barnen är större och kan ta ansvar. De är vegetarianer av etiska skäl, kör elbil men så sällan som möjligt och bor i en femrummare i innerstan som de har råd med eftersom hon kommer från en fin familj och har ärvt den av en rik moster. Allt är perfekt men det är ändå något som skaver hos honom. Det var något han såg för ett par dagar sen, något som inte lämnat honom någon ro. 

I övrigt är allt perfekt och när hon ler mot honom där på den obekväma plastbänken blir han alldeles varm inombords och han släpper det där han såg och funderar på hur han ska introducera dem under konserten. Men efter ett tag återkommer ändå det där skavet.

Häromdagen råkade han nämligen se henne på lunchen, vid Medborgarplatsen. Han skulle just gå fram när han såg att hon stod och käkade på en korv med bröd. Han frös i steget och hennes namn, som han just skulle utropa, fastnade i gommen. Att hon åt korv med bröd alldeles för sig själv på Medis vid lunchtid var mycket märkligt, ja inte att det var just Medis för de bor i närheten, men att hon åt korv fast de kommit överens om att sluta med kött. Han ställde sig bakom en busskur så att hon inte skulle få syn på honom.

Han kan inte släppa bilden av henne med korven i högsta hugg. En Bamsekorv dessutom. Inte ens en  Chorizo. Med vitt bröd. Inte grovt. Visst – hon får väl äta korv i smyg. Han tjuvröker ju nån gång ibland vilket han aldrig skulle erkänna. Men det var uttrycket i hennes ansikte. Hur glupsk hon såg ut. Vällusten med vilken hon tog sig an korven. Häftigheten i hennes tuggande. Det faktum att hon köpte en korv till när hon ätit upp den första. Sedan dess har han grubblat över vem hon är – egentligen.

Se där hur en kan roa sig på terminalen i Nynäshamn. Jag undrar så hur det gick för dem. Om hon fortfarande tycker om att dra fingrarna genom hans tjocka gråa hår och om han låter henne göra det.

Ylva Liljeholm
Ledamot i Kulturföreningen Roxys styrelse

Roxys kulturtips

Jazzklubben presenterar
Årets Gullinpristagare Magnus Lindgren.
25 oktober kl 20.00 på Munkkällaren
Dessutom medverkar:
Magnus Lindgren – flöjt, klarinett & saxofon
Henrik Janson – gitarr
Daniel Karlsson – Fender Rhodes
Lars ”Larry D” Danielsson – bas
Per Lindvall – Trummor

Pris: 200 kr
Roxymedlem: 150 kr
Studentmedlem: 100 kr

Lindyhop på Roseland Swing dance club
Varje torsdag på Vita Huset i Visby
Kl 18:00 prova på Lindy Hop för nybörjare kl 18:30. Tips & trix på fortsättningsnivå cirka 19:00 – 21:00. Social dans.
Inträde: 50 kr