Queer Kultur, vad spelar det för roll?

Om tre veckor är det Gotland Pride och som alltid vid den här tiden på året jobbar jag med att arrangera olika Pride-event. Många är de artister som hör av sig till mig och vill uppträda under Gotland Pride. Och det är ju så klart både kul och viktigt att så många som möjligt (helst alla) vill engagera sig i Pride! Men samtidigt vill jag som arrangör främja att den gotländska publiken, åtminstone under Gotland Pride, förtjänar att se queer kultur på scenen. Det otränade ögat kanske frågar sig vad det spelar för roll huruvida artisten eller scenkonsten är queer eller inte. Det viktiga är väl att man tror på allas rätt till kärlek? Nej riktigt så enkelt är det inte. Det som inte spelar någon roll för den som är privilegierad, spelar oftast all roll för den utan privilegier.

Låt mig förklara: Det finns, som jag ser det, tre typer av scenkonst som är queer.

  1. Scenkonst som berättar berättelser om queera personer. Dessa berättelser är viktiga för att de synliggör berättelser bortom normen, och de normativa berättelserna dominerar nästan överallt resten av året.
  2. Scenkonst med queera personer på scen. Representation av HBTQ-personer på scen visar på en jämlik casting (historiskt sätt har män spelat kvinnor, vita har spelat svarta, heterosexuella har spelat homosexuella, och cis-personer har spelat transpersoner. Så oavsett drömtanken om att skådisar skall kunna gestalta allt, så kan du ju själv räkna ut på vilka sätt det har varit ojämlikt historiskt och till vems fördel). Det är dessutom viktigt att vi ger queera personer förebilder på scenen.
  3. Till sist har vi den typen av queer kultur som har skapats i queera rum. Här tänker jag kanske framförallt på Ballroom-scenen, Drag-scenen, Voguing och Waacking. Kultur som har skapats i en reaktion mot förtryck, diskriminering och marginalisering. Kultur som redan från början har frigjort sig från trånga normer berörande kön och sexualitet.

Just nu sträckläser jag Fredrik Apollo Asplunds självbiografiska bok ”Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus”. Denna livsberättelse sammanfattar väl hur dessa tre olika kulturuttryck är viktiga på en och samma gång. Det är en Billy Elliott-historia om en ung queer kille som växer upp på landsbygden och som drömmer om att dansa. Han kommer in på Kungliga Svenska Balettskolan men hittar inte plats där han kan vara sig själv förrän han når de queera Vogue-klubbarna i New York.

Det är en historia om hur det är att växa upp som HBTQ-person, och den enorma betydelsen av queera artistiska förebilder under uppväxtåren. Men det är även en berättelse om att hitta de kulturuttryck där en kan vara sig själv, och hur dessa för en kreativ queerperson kan ha livsavgörande betydelse.

Lycklig blev jag när jag lyckades boka just Fredrik Appollo Asplund för en föreställning om hans liv, under Gotland Prides invigning på Länsteatern den 13 november. Jag som arrangör kan ju bara hoppas föreställningen kan inspirera en ny generation unga queer-personer från landsbygden; att våga drömma, att våga dansa, och framförallt att våga vara sig själva!

Annika Wassén, Regional Scenkonstkonsulent, Pride samordningen och medlem i KF Roxy.

Roxys kulturtips
(vi har många arrangemang i oktober!)

24/10 Öppen scen på Fenix Ungkulturhus kl 18:00
Förverkliga dina drömmar om att stå på scen!
Fenix bjuder tillsammans med kulturföreningen Roxy in till öppen scen onsdagen den 24 oktober. För dig mellan 16 – 25 år, helt gratis.

25/10 Jazzklubben med Magnus Lindgren på Munkkällaren kl 20:00

26/10 Live på Fiket i Burgsvik kl 20:30
Med Amber Rubarth, Annika Fehling,
Gunnar Järeld, Patrik Silvereke och Kristian Tallroth

27/10 Livin Room med Annika Fehling & Amber Rubarth & Clara Strauch
Clarion hotell kl 20:00

28/10 Pinocchio på Gråbo Hörsal kl. 14:15
En familjeföreställning som passar människor mellan 6 – 150 år.
Region Gotland bjuder på denna föreställning som alltså är helt gratis.
Platser kan bokas via sms till 0737 658 091.

29/10 Irländskt på Hedbergs Bok & Musikkafé kl 14:00
Svante Kvarnström & Erik Ronström bjuder på en minikonsert och bjuder sedan in till ett efterföljande jam. Ta med dig ett instrument och kom!