Lyxen att kunna välja själv

Greta Thurfjell är 24 år och krönikör i Dagens Nyheter. Hon skrev nyligen en uppmärksammad krönika om ”konservatismens förbjudna lockelse” och om hur det nu är helt okej för kvinnor att vilja behaga, lyssna till mansplaining och drömma om att bli en ”huskvinna”. Konservatismen är mer inne bland unga kvinnor än den aggressiva feminismen som bara är…tröttsam. Men Greta är inte dum och hon är väl medveten om sina privilegier (inte många 24-åringar har fast anställning på DN:s kulturredaktion). Hela artikeln kan läsas som koketteri, ironi. 

En riktig huskvinna är fjättrad vid sitt hus, sin familj, sin heder, och har inga valmöjligheter. ”Det är förstås inte sådan jag vill vara”, skriver Greta i slutet av krönikan. ”Jag kan välja precis hur jag vill vara, jag kan välja att vara allting. Ironisk och naiv. Barnslig och vuxen. Jag kan flirta med en lite klädsam konservatism och ändå vara fri att överge den när det passar”.

Precis. Det handlar om att kunna välja själv.

Några dagar senare har samma tidning ett långt reportage av Björn af Kleen, USA-korrespondent, som handlar om vita, kvinnliga Trump-anhängare. Svenska kvinnor överlag , och jag gissar även en stor andel svenska män, har väldigt svårt att begripa hur någon kan rösta på en misogyn lögnare som Trump. af Kleens reportage ger en lite inblick i kvinnornas tankevärld. Kanske handlar det om hudfärg. Och rädsla att förlora sina privilegier. Visst, vita kvinnor kanske tjänar mindre än vita män. Men deras ekonomi och ställning i samhället är långt bättre än deras svarta systrars. 

En tidskrift, Expression som vänder sig till republikanska kvinnor skriver i relationsspalten att  kvinnliga inte ska ”överutbilda” sig själva och att ”ödmjukhet är en av de mest attraktiva kvaliteter en kvinna kan ha”.

Nån mer än jag som kräks?

En kvinnlig statsvetare, Michaele Ferguson,  beskriver hur traditionell syn på könsroller samverkar med den extrema individualism som präglar USA. Män är sexuella djur som inte kan kontrollera sig. Ansvaret hamnar på kvinnan. Den som råkar illa ut får skylla sig själv. Hmm, det är intressant hur väl den synen på könen korresponderar med konservativ islam. Kvinnan måste skydda sig själv för att inte utsätta sig för männens blickar.

I reportaget motiverar en av de intervjuade kvinnorna varför hon håller på Trump. ”Jag älskar män, säger hon. Jag älskar min man. Han är familjens försörjare, beskyddare och andliga ledare. Han har de egenskaperna i sig. Kvinnorna som marscherar mot Trump är manshatare och jag vill inte vara manshatare”.

Det är trist med antingen eller-tugget. Är du inte med oss är du emot oss. Jag gissar att det är vad som får Greta Thurfjell att leka huskvinne-lekar. Jämställdhetsförespråkarna upplevs som trista och tjatiga och polariserande. Greta har inget att förlora på sina fantasier. Det är coolt att vara konservativ.

Men de som drabbas när jämställdhetsarbetet blir o-coolt är de kvinnor som inte har möjlighet välja. De som inte har rätt till abort, som måste sluta jobba när de får barn, som inte får lika lön för lika arbete, som skambeläggs när de utsätts för övergrepp. 

Vi andra kan kokettera med vilka värderingar vi vill. Vi klarar oss alltid.

Ylva Liljeholm, ledamot i Kulturföreningen Roxys styrelse

Roxys kulturtips

Jazzklubben presenterar
Vera Kebbe & Två cirklar
8 november 20.00 på Munkkällaren
Två akter med härlig musik
Pris: 200 kr

Roxymedlem: 150 kr

Studentmedlem: 100 kr