Charbel Gabro föreläser om kulturkrockar och sociala koder

Den 10 december arrangerar integrationsenheten ett nytt Inspiration Integration. Den här gången blir det två föreläsningar om kulturkrockar och sociala koder med syriskfödde Charbel Gabro, som brukar kalla sig för integrationist och inspiratör.

Den ena föreläsningen ges för medarbetare på arbetsplatser där nyanlända praktiserar eller har anställning i form av extratjänster. Charbel Gabro pratar inför dem om den process som nyanlända invandrare går igenom. Allt är nytt- språket, kulturen och de sociala koderna – då är det lätt att känna sig som en osynlig person. Charbel berättar om hur man kan bemöta kulturkrockar på arbetsplatsen.

Senare samma dag föreläser Charbel Gabro på Puma ungdomsgård med start klockan 16.30 för ungdomar.

– Jag vill inspirera och motivera ungdomar. Oavsett mörker och hopplöshet, så finns chanser. Man kan vända på sitt liv. Det vet jag utifrån min uppväxt som bråkig förortsunge och senare ungdom med missbruksproblem. Du väljer själv, det är mitt budskap, för jag vet vad jag varit och så vet jag vad jag är idag: en av Sveriges bästa föreläsare. Jag har precis blivit nominerad till ”Årets talare” i kategorin. Genombrott 2018, säger Charbel Gabro.

Inspiration Integration är en mötesplats för både nya och etablerade gotlänningar. Det handlar om riktade inbjudningar och att inspirera och utmana flera delar av samhället, men inte alla samtidigt.

– Målsättningen med vår föreläsningsserie Inspiration Integration är att skapa mötesplatser där möjlighet ges att lyfta blicken, få inspiration och förhoppningsvis tänka något nytt kring möjligheten och utmaningen med integration och inkludering, säger Jenny Lennhammar, chef vid Region Gotlands integrationsenhet.